Horsenality

Horsenality

Net als mensen hebben paarden ook een bepaalde personaliteit. Parelli noemt dit “Horsenality”.

LBE
LBI
RBE
RBI

Een paard zijn horsenality is afhankelijk van een aantal factoren namelijk;

  • Aangeboren karaktereigenschappen
  • Aangeleerd gedrag
  • Omgevingsfactoren
  • Spirit of te wel daadkracht

Door veel te leren over je paard zijn horsenality leer je specifieke strategieën voor de training met je paard waardoor je een snellere ontwikkeling creëert in de relatie, veiligheid, plezier, ( wedstrijd ) prestaties met je paard.

Waarom is het zo belangrijk om de horsenality van je paard te weten?

Het is belangrijk om te weten of je paard zelfverzekerd is of bang, introvert of extrovert, gemotiveerd wordt door eten of spel.. Dit kan allemaal een wereld van verschil maken. Een bepaalde oefeningen kan het ene paard razend enthousiast of doodbang maken. Als je weet waar jou paard gevoelig voor is kan dit het verschil maken tussen een levenslange band of een contante strijd.

Moet ik mijn paard wel in een ‘hokje’ plaatsen?
NEE! Is het enige juiste antwoord. Aangezien een paard zijn/haar horsenality afhangt van verschillende factoren kan een paard zijn karakter zo maar ineens veranderen. In een fractie van een seconden kan een paard switchen naar de hele andere kant van het Horsenality Chart. Bijvoorbeeld door een andere omgeving, strategie, verandering in gedrag of trainer/ eigenaar etc. Belangrijk is dan ook dat je jezelf verdiept in alle horsenality’s en behorende strategieën.

Wil je meer leren over horsenality’s? of over de strategien die voor jou paard geschikt zijn? Neem dan contact op met een van de instructeurs.

Horsenality