Wat is Parelli Natural Horsemanship

Parelli Natural Horsemanship, wat is dat nu eigenlijk?

Heel simpel: een op natuurlijk paardengedrag gebaseerde, paardvriendelijke én effectieve trainingsmethode. Pat Parelli, één van de grondleggers van Natural Horsemanship vat het zo samen: ‘Natural Horsemanship is het geheel van vaardigheden en gewoontes bij ruiter én paard die zorgen voor een perfecte samenwerking’.

Pat Parelli


Hoewel deze Amerikaanse “Horseman” één van de bekendste paardentrainers is van zijn generatie, noemt Pat zichzelf tegenwoordig eerder een succes coach voor paardenliefhebbers dan een pure paardentrainer. Pat Parelli heeft immers de drive, kennis en passie om zowel paarden als mensen op te leiden tot goede partners en succesvolle atleten. Zijn grootste talent is ongetwijfeld zijn originele manier van lesgeven: alles wat hij zelf van zijn mentors (Tom Dorrance, Ray Hunt, Troy Henry,…) geleerd heeft, brengt Pat op een interessante en creatieve manier over op zijn studenten. Hij zorgt ervoor dat bijleren plezierig wordt, en slaagt erin het beste boven te halen uit paard en mens.

Sinds 1982 reist Parelli de wereld rond met zijn trainingsprogramma gebaseerd op “love, language & leadership” (liefde, communicatie en leiderschap).
In 1984 begon Pat horsemanship clinics te geven en in 1990 kreeg hij hulp van Linda om deze speciale manier van communiceren met paarden wereldwijd bekend te maken, en dit sinds 1991 onder de naam “natural horsemanship”.
Dankzij de komst van het internet wordt Parelli Natural Horsemanship momenteel wereldwijd beoefend in 76 landen door meer dan een miljoen paardenmensen. Pat en Linda Parelli hebben dus ongetwijfeld hun stempel gedrukt op de moderne paardenwereld.

Wat doet het Parelli Programma?

Het Parelli programma is een stap voor stap mensen-trainingsprogramma dat focust op een goede relatie met je paard, het begrijpen van paardengedrag en het aanleren van de horsemanship vaardigheden die je nodig hebt om écht goed te worden met paarden. Het programma is gebaseerd op de kennis van Pat door zijn observaties van paarden, studie van psychologie en communicatie.
Natural Horsemanship is dus geen aparte discipline zoals mennen, dressuur of jumping. Het is namelijk de basis, het aanleren van een duidelijke taal. Via het Parelli programma leer je hoe je zélf je paard het best kan trainen, zowel op de grond als onder het zadel of voor de koets. Zo krijg je een paard dat kalm blijft in alle omstandigheden, graag met je meewerkt, gevoelig en licht is op de hulpen,… met als resultaat betere prestaties – wat die ook mogen zijn: in elke paardensportdiscipline, competitief of recreatief! Met de Parelli methode leer je je paard o.a. vlot op de trailer te gaan, geduldig stil te staan bij o.a. de hoefsmid, maar ook snel te kalmeren bij stress, veilig buitenrijden, enz. Een leuke bijkomstigheid is dat je al doende een echte vriendschapsrelatie met je paard opbouwt, je krijgt een band die sterker is dan gelijk welk leidtouw.

Echt iets voor paardenliefhebbers

Na meer dan dertig jaar de wereld rondtoeren begint Pat Parelli nog steeds elke demo of presentatie met zijn vraag: “steek je hand op als je van paarden houdt”. Want er zijn volgens Pat maar twee soorten mensen: de paardenliefhebbers en de andere soort. Parelli Natural Horsemanship is dan ook een trainingsmethode voor paardenliefhebbers, het is veel meer dan enkel rijden. Wie op zoek is naar de “quick fix”, de pasklare en vooral supersnelle oplossing, die kan bij Parelli Natural Horsemanship eigenlijk niet terecht. Bij Parelli zorgen we namelijk voor een heel brede basisopleiding – zowel voor het paard als voor de mens – vooraleer we ons gaan specialiseren in een bepaalde sporttak of specifieke disclipline. De methode werkt voor alle paarden en pony’s (en vul maar ineens aan: ezels, muildieren, allerhande ezel- en zelfs zebrakruisingen…) van jong tot oud, en is ook geschikt voor alle mensen, op voorwaarde dat ze er de tijd willen voor nemen.